14 mars Grattis Tiundaskolan och Pi!

I går vann Tiundaskolans klass 5C1 regionfinalen i Vi i femman. De besegrade Stockholms och Södermanlands län och går nu vidare till den tevesända tävlingen i Norrköping. De tävlande Tiundaeleverna Maria Lövdin och Edvin Englund, samt deras klassföreståndare Åsa Ericson och Per Enar Andersson kommer till studion.

Boskapssektorn står för 18 procent av växthusgasutsläppen. Det är mer än bilar, båtar och flyg tillsammans. Forskaren Jan Bertilsson på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala har vetat detta länge. Han berättar mer om nötkreaturens utsläpp.

Nu ska forskare reda ut om slaget vid Gestilren stod i Gästre norr om Enköping, och inte i Västergötland som många hävdar. Det var alltså då, år 1210, som kung Sverker dy fick ge sig mot Erik Knutsson, en händelse som Jan Guillou skriver om i Arn-böckerna. Guillou håller på den så kallade Västgötaskolan, men det finns alltså tecken på att Gestilren i själva verket låg i Uppland. Den före detta talmannen Ingegerd Troedsson håller i trådarna för denna forskning som nästa år ska presenteras i en bok.

I dag är det internationella Pi-dagen. Då firas det för närvarande oändliga talet som börjar med siffrorna 3,14. På Lundellska skolan i Uppsala uppmärksammas detta med diverse aktiviteter och pizza till lunch. Matematikläraren Lena Apelthun berättar mer om dagen.