Östgötateatern väntar på besked

Idag hoppas Östgötateaterns styrelse och ledning få besked från ägarna om hur de vill att verksamheten ska se ut nästa år.

Det fattas pengar och hittills är det bara Norrköpings kommun som sagt sig vara beredd att skjuta till pengar men bara om Linköping och Östsam också gör det.

– Antingen fattar man ett beslut som gör det möjligt för teatern att fortsätta framåt på den framgångsrika våg som vi rider på idag eller så fattar man ett beslut som betyder att vi redan nästa år måste börjar skära ner teatern kraftigt. För lite mindre pengar får vi mycket mindre teater.

Nio miljoner saknas
Det är fortfarande oklart hur Östgötateaterns ekonomi kommer att se ut nästa år. Om ägarna, Norrköpings och Linköpings kommuner och landstinget genom Östsam inte skjuter till mer pengar räknar teatern med ett underskott på nio miljoner kronor det här året.

Sveriges största länsteater utanför storstäderna klarar en förlust i år med sparade pengar men sen är pengarna slut och då måste personal sägas upp.

Norrköping kan tänka sig att skjuta till tre miljoner extra om de övriga ägarna också gör det något som Linköping och Östsam tidigare sagt nej till.

Kommer att betala sig
Johan Celander lovar att om ägarna bara vågar satsa så kommer det att ge mycket tillbaka.

– Vi pratar om en väldigt framgångsrik teater, en teater som också är etablerad nationellt och som i framtiden kan dra mycket till regionen. VI kommer att kunna dra till oss samarbeten vi kommer att dra till oss resurser och vi kommer att kunna sprida oss utanför länsgränsen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se