Örebro

Långvarigt hat motiv till mordet på Fuat Deniz

Drygt tre månader efter mordet på universitetsläraren Fuat Deniz i Örebro, åtalades på fredagen en kusin till honom, misstänkt för knivdådet. Åklagare Karl Erik Antonsson släppte på sekretessen kring utredningen, men ville trots det inte prata med media om motivet till mordet.

I förundersökningen som offentliggjordes på fredagen, framkom bland annat att den mördade Fuat Deniz och hans kusin, som misstänks för mordet, enligt kusinen varit osams mellan 15 och 20 år. Lite oklart om vad, men enligt den misstänkta har hela släkten tagit den mördades parti och uteslutit kusinen ur gemenskapen, vilket han har ältat under alla år och mått dåligt av.

En vecka innan mordet bestämde sig kusinen för att åka till Örebro och mer eller mindre tvinga fram en dialog med sin kusin.

Han kom till Örebro fem dagar innan mordet. Då ska han, enligt förhör med den person han bodde hos, ha sagt att han snart kommer att sitta hos polisen för han ska döda någon som förstört hans liv i 22 år.

Det har han själv inte medgett. Själv säger den misstänkta kusinen att han hade tänkt göra någonting så att den mördade Fuat skulle polisanmäla honom. Då skulle de tvingas prata, och kanske reda ut den gamla konflikten.

Han har också sagt i förhör att det inte alls var meningen att ta livet av Fuat, för då skulle det inte kunna bli någon lösning på deras problem.

Trots det hade han med sig en kniv, när han åkte till universitetet den 11 december, som alltså slutade med ett brutalt knivdåd. Fuat Deniz avled av skadorna dagen efter.

Mordvapnet, den kniv kusinen säger att han haft, har ännu inte hittat. Den ska ha blivit kastad i en soptunna i närheten av universitetet direkt efter mordet, men ändå inte hittats.

Den misstänkta har genomgått en så kallad stor sinnesundersökning. I den har det framkommit att brottet har skett under påverkan av psykisk störning, men inte allvarlig sådan. Därför kan han dömas till fängelse om det blir aktuellt.