Lena Björk - som aldrig ville bli biolog

Vi lever på det vackraste av alla rymdskepp. Detta kan jag gärna filosofera kring. Lämpligen sitter man en stund vid havet, blickar ut över den böljande ytan, fångar en bris av det gränslösa. Upprymd blir jag också av geologi – i de sedimentära bergarterna vilar viskande spår av tidigare världar, djur och växter som levt på samma platser som vi själva.

Jag drivs i mitt yrkesliv av att få väcka nyfikenhet och inspiration. Jag vill skapa lust till mer kunskap, om naturen och naturvetenskap. Upplever det som en stor förmån att få ta del av spännande forskningsrön och omvandla dessa till lättförståeliga fakta.

Är i botten en biolog som egentligen aldrig ville bli biolog. Älskar ämnet, men ville hellre arbeta med det från ett annat håll, nämligen att popularisera forskning. För några år sedan skrev jag min första bok, en populärvetenskaplig utflyktsbok som tar läsaren med på en upptäcktsresa genom Skånes årmiljoner och livets utveckling.

Utanför yrkeslivet sysslar jag med vindsurfing och klippklättring samt utforskar vardagens äventyr tillsammans med min kära familj (man och två barn). Står fast förankrad i den skånska myllan.