Hallsta / Sura

Kris för Kantzowska gymnasiet?

Kantzowskas gymnasiechef Tomas Norman och alla fyra rektorer har avgått. Det efter en lång period av turbulens, besparingar och konflikt mellan Lärarförbundet och Kolbäcksådalens gymnasieförbund, som driver Kantzowska i Hallstahammar och Surahammar.

Hans Strandlund i den moderata oppositionen i Hallstahammar säger ”det har varit så mycket problem under en lång tid att man snart inte vet vart felet ligger”.

Han säger även att det är möjligt att minska Kantzowska ner till hälften, för att anpassa skolan efter verkligheten.

Lennart Ahlström är en av rektorerna som har lämnat in sin avskedsansökan:

- Det är olyckligt att det har blivit så här på skolan. Jag upplever inte att det finns någon konflikt mellan rektorer och lärare. Nu måste vi fokusera på att utveckla den här skolan som är en riktigt bra gymnasieskola, säger Lennart Ahlström till P4 Västmanland.

Det har inte varit ett gemensamt beslut för rektorerna att sluta, utan det är individuella anledningar som ligger bakom berättar han.

Anders Persson är lärare på Kantzowska. Enligt honom har samarbetet mellan lärare och rektorer fungerat bra, men han tycker det är tråkigt med den negativa uppmärksamheten skolan får av den turbulens som har blivit.

- Det är tråkigt när fokus ligger på besparingsfrågor. Det skiljer sig ganska mycket åt vad som skrivs om skolan och det jag upplever med elever och kollegor på skolan, säger Anders Persson.

Enligt Leif Carlberg, socialdemokratisk ordförande i gymnasieförbundet som driver Kantzowska är det inte någon konflikt som ligger bakom att rektorerna och gymnasiechefen vill sluta.

- Det är egentligen just det här att det har varit så tuffa tider, då kan det bli att man inte har samma åsikter. Nu ska personalen, tillsammans med facken och politikerna presentera en lösning den första april.

- Vi har ju ett minskat elevunderlag. Men vi har i alla fall 40 procent av eleverna som bor i bygden som har valt Kantzowska. För dem ska vi göra det yttersta för att det ska bli bra, säger Britt-Marie Rooth från Lärarnas Riksförbund till P4 Västmanland.