Vårdpersonal rasar mot nedskärningar

Styrande femklövern i Karlskronas besked att folk kan få sparken inom bland annat äldreomsorgen, för ordna upp den dåliga ekonomin, möts av starka reaktioner.

Undersköterskan Monika Bergkvist, som är ordförande för Kommunals sektion 11, menar att det inte går att spara mer inom den redan utsatta äldreomsorgen i Karlskrona.

– Det är orimligt att vi ska kunna dra ner på personal inom den här verksamheten, säger hon.

Fått nog av besparingar
Efter 30 år som undersköterska inom vården har hon upplevt tunga lyft, pressat arbetsschema och oregelbundna arbetstider. 

När politikerna nu vill skära ner ännu mer inom verksamheten så får Monika Bergkvist nog.

Med kraft slår hon näven i bordet när hon kommenterar kommunledningens besked att det kan bli aktuellt med uppsägningar inom äldreomsorgen.

90 miljoner på två år
Nedskärningar måste till, enligt kommunledningen, för att man ska kunna spara de 90 miljoner kronor som Sveriges Kommuner och Landsting bedömmer att Karlskrona behöver göra innan 2010.

– Nu är måttet rågat. Vi måste kunna erbjuda våra äldre en värdig vård och det kan vi inte göra om det blir fler neddragningar, säger Monika Bergkvist.

Bättre med skattehöjning
Monika Bergkvist anser att det inte går att dra ner mer inom den verksamhet som hon överblickar.

Hon menar att en skattehöjning är en bättre lösning för att komma tillrätta med de ekonimska problemen än att spara inom äldreomsorgen.

– En skattehöjning med riktade pengar till kärnverksamheten som är skola, vård, omsorg hade varit den bästa lösningen, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se