sala

Sala får fast placerad polisstyrka

Inom ett år kommer Sala att få upp till 18 nya poliser. Istället för att polisen rycker ut från Västerås när det händer något så kommer poliserna att finnas på plats i Sala, dygnet runt. Det berättar Sten Eriksson, vikarierande närpolischef i Sala.

- Man kan ju lättare formera och lägga ut arbetsuppgifter på de som känner sig hemma i ett område, som har lokal- och personkännedom, säger Sten Eriksson.

- Vi kommer att kunna se hur mycket resurser vi har och utgå från lokalområdet. Jag tror att den största vinsten är tiden, att vi spar in på den tid det tar för västeråspolisen att åka hit på utryckning, säger Sten Eriksson till P4 Västmanland.

Under åren som gått har Sala haft en uttryckningsstyrka på plats på orten, men när polisen skulle spara under slutet av 90-talet, flyttades den till Västerås. Nu vill polisledningen, med länspolismästare Ann-Marie Orler i spetsen, införa närpolissystemet igen i hela länet.

Man började i Köping, Arboga och Kungsör, som i april förra året fick 20 nya poliser som alla har sin bas i Köping och som kan rycka ut dygnet runt. Nu planeras det för fullt för Sala.

Det är polisledningen som får lösa hur och vilka poliser som ska arbeta i Sala, men klart är att antalet nyutexaminerade poliser i landet ökar framöver och att även Västmanland får ta del av den kakan.

Och salaborna är nöjda över att får fler poliser på plats. En av de är Anna Sandberg, som är ute och går på stan med dottern Frida.

- Det är väl bra att vi får fler poliser. Det känns säkert tryggt och skönt för de som bor inne i stan, jag bor utanför stan, säger hon.