Passagerare fick sova på golvet

Lögn och dålig information men också orättvis behandling. Det är anklagelser som upprörda resenärer idag riktar mot flygbolaget Flynordic, efter att passagerarna fick tillbringa natten på Arlandas hårda stengolv.

- Informatören ljög om olika saker och hittade på, säger den passageraren Anne Skogh.

Vad tycker du om flygbolaget?

- Illa. Jag kommer nog aldrig att flyga med Flynordic mer.

Under kvällen fick Anne Skogh och resten av passagerarna som skulle till Kiruna information från text-tv och Pressbyrån om att det var fel på radiokommunikationerna som gjorde att flygningarna till och från norra Sverige var inställda. Först efter att ha tillkallat polis kom Flynordics personal.

- Då fick hon ett hysteriskt utbrott och bara stod och skrek att vi var idioter. Hon var helt galen och stod och slet sitt hår. Jag tycker att om man har jobb som informatör så tycker jag man ska klara av att informera att det här flyget är försenat, att ni kan få matkuponger, ni kan få någonting, säger Anne Skogh.

Men istället för ersättning eller hotellrum blev passagerarna informerade om att alla hotell i närområdet var fullbokade. Men senare fick passagerarna höra att passagerarna på fly nordics plan till umeå minsann hade fått hotellrum.

- Var Umeå viktigare än Kiruna? Undrar Anne Skogh retoriskt. Man måste ge service till alla resenärer, fortsätter hon.

Men inte nog med det. Det hade till och med funnits rum på hotellet på Arlanda, säger en annan passagerare Elina Nutti.

Monia Sandberg, chef på kundserviceavdelningen på flygbolaget Flynordic, konstaterar att bolaget alltid har en skyldighet att ta hand om sina passagerare, men i det här läget hade det varit det svårt att göra annorlunda.

- Det som framkommit är att Umeåflygningen ställdes in väldigt mycket tidigare. Det var efter midnatt som man fick besked om att man inte skulle kunna flyga vidare förrän på morgonen, säger Monia Sandberg.

Monia Sandberg menar alltså att tanken var hela tiden att Kirunaflyget skulle gå under kvällen, och därför gick det heller inte att börja boka hotellrum förrän efter beskedet kommit att flyget blev helt och hållet inställt.

Med restid och bokning av en chartrad buss till hotellet som låg en timmes restid bort skulle det inte bli mycket tid kvar till att sova på hotellet förrän morgonflighten skulle gå vid 5.30-tiden igen.

På frågan om resenärerna kommer få kompensation svarar Monia Sandberg ganska svävande, men menar att hon rekommenderar alla passagerare att göra en reklamation så kommer bolaget att göra en bedömning.

När det gäller bemötandet ska den person som varit informatör för det här uppträtt rätt konstigt, hon ska ha kallat passagerare för idioter. Hur kan det bli så?

- Det är självfallet så att vi måste alltid bemöta våra resenärer på ett korrekt sätt. Att vi skulle ha kallat våra passagerare för idioter stället jag mig oerhört tveksam till, avslutar Monia Sandberg, chef för kundserviceavdelningen på flygbolaget som för övrigt bytte namn till Norweigan igår.

Lars-Ola Marakatt, SR Sameradion

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten