Vill stoppa kärnkraftsplaner

Miljöpartiet vill stoppa Finlands planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk nära den svenska gränsen. Annika Eriksson, ordförande för miljöpartiet i Norrbotten, hoppas att kommunerna i länet ska ta chansen och svara på remissen och säga nej till ett kärnkraftverk i Simo, fem mil från svenska gränsen och Haparanda.

Det är fyra orter i Finland som diskuteras som alternativ för att bygga ett nytt kärnkraftverk, och den kommun som ligger närmast den svenska gränsen är Simo, fem mil från Haparanda.

Annika Eriksson, länsordförande för miljöpartiet, hoppas att kommunerna i länet ska ta chansen och svara på remissen och säga nej till ett kärnkraftverk i Simo, bara fem mil från Haparanda.

-Kärnkraft är farlig och hör inte framtiden till, säger Annika Eriksson som istället vill ha en större satsning på förnyelsebar energi.

Men det är inte alla politiker som är negativa till att planerna på ny kärnkraft i norra Finland.

Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (s) säger att han ser fördelar för industrin i området, men att man inom kommunen kommer att titta på möjligheten att yttra sig i ett remissvar.