Kritik mot regeringens fildelarförslag

Det kommer kritik mot regeringens förslag att domstolar i fortsättningen ska kunna tvinga internetleverantörer att lämna ut identiteten på den person som har en dator där det förekommer olaglig fildelning.

Regeringspartierna har enats om förslaget för att skydda upphovsrätten.

– Det är ju så att upphovsrätten gäller också på internet och på något sätt måste det vara möjligt att komma åt dem som olagligt fildelar, säger justitieminister Beatrice Ask.

Den som äger rättigheterna till en sång ska alltså via domstol kunna begära ut vem som står för en dator eller ip-adress som använts för olaglig fildelning och sedan använda informationen för att exempelvis stämma fildelaren.

Organisationer som exempelvis företräder musiker och filmare hade hoppats på mer, att internetleverantörerna skulle tvingas att stänga ner användare som håller på med olaglig fildelning, men regeringen lägger inte det förslaget.

– Det är olyckligt därför i praktiken innebär det att svenska kreatörer inte får samma skydd som sina engelska och franska kollegor, säger Henrik Pontén vid Antipiratbyrån.

André Rickardsson, juridisk expert som tidigare arbetade med it-säkerhet på Säpo, är tveksam till om regeringens idé har någon effekt. Hovrättsdomar har visat att det måste stå klarat vem som har fildelat för att någon ska kunna dömas då flera personer kan använda samma ip-adress.

– Man vet ju inte hur det ser ut på insidan. Där kan det finnas trådlösa nätverk, det kan finnas flera användare som använder det, Exempelvis om det är hemma hos mig. där har jag en dator, min dotter har en dator, min son har en dator, min sambo har en dator. Sedan har jag trådlöst nätverk som mina kompisar kan använda sig av när de kommer och hälsar på mig.

Hur ser du på justitieministern och kulturministern som så klar och tydligt säger det här?

– Jag tycker att de borde läsa på ämnet och ta reda på vad som gäller egentligen, säger André Rickardsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se