Skotten i Malmö

Åklagarmyndigheten ser över säkerheten

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom skottlossningen mot en lägenhet i Malmö under natten till fredag. Lägenheten tillhör ekoåklagaren Mats Mattsson som har drivit flera processer mot kriminella mc-gäng och det finns misstankar om att detta skulle vara motivet.

Men Mats Mattson själv tror inte att den här typen av hot lönar sig.

– Jag tror inte att rättsväsendet kommer att ge upp utan rättsväsendet kommer ju bara att bli bättre och försöka hantera alla typer av situationer. Det här är ju ingenting man kommer att finna sig i.

Så det sätter inte stopp för kampen mot den organiserade brottsligheten i alla fall?

– Absolut inte, säger Mats Mattsson.

Mats Mattsson som är åklagare med bland annat inriktning på organiserad brottslighet vill själv inte spekulera om eventuella motiv eller vilken betydelse nattens attentat har för hans arbete. Men han menar alltså att det inte kommer att påverka arbetet mot ligorna.

Det var strax före klockan ett natten till fredagen som någon avlossade två skott in genom fönstret till lägenheten på Köpenhamnsvägen i Malmö. Mats Mattson bor där själv inte just nu, och ingen annan skadades heller.

Polisen som under fredagen knackat dörr och letat spår betonar att det är oklart om måltavlan verkligen var åklagaren och att motivet kan vara något helt annat. Men skyddet mot flera andra personer inom rättsväsendet har under fredagen setts över för säkerhets skull.

Gudrun Antemar är chef för ekobrottsmyndigheten och hon reste under fredagen till Malmö för att träffa Mattsson och den övriga personalen.

– Ja, oavsett om man ska gå in på den här enskilda händelsen, för man vet som sagt inte riktigt än vem som har utfört det här och vad det har för koppling till åklagaren så tycker jag att det är väldigt viktigt att peka på att när bekämpning av den grövre brottsligheten sker på ett sådant strategiskt sätt som sker här idag så är det viktigt att ha ett högt säkerhetstänkande.

Är det tillräckligt högt?

– Det är ett bra säkerhetstänkande. Vi har arbetat vidare och vi har kommit väldigt långt men jag tror att man kan göra fler åtgärder och det diskuterar vi tillsammans med åklagarmyndigheten, säger Gudrun Antemar.

Nattens händelse har ändå skapat oro och facket kräver nu till exempel att det ska bli lättare att skydda anställdas personuppgifter. Den typen av frågor ses också över inom både åklagarmyndigheten och ekobrottsmyndigheten.

Hot och våld är inte ovanliga mot åklagare. Det var exempelvis inte länge sedan en åklagare i Trollhättan fick sin dörr sprängd, Mikael Svensson som är säkerhetschef för landets åklagare.

– Vissa delar är vi på väg att sjösätta om man säger så och i vissa delar har vi redan vidtagit åtgärder. Det är självklart att det är svårt att skydda personalen. Det blir en avvägning vilka skyddsåtgärder man kan vidta för den enskilde utan att man ska behöva bo i en bunker, säger Mikael Svensson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
Emma Hildén
emma.hilden@sr.se
Jan Wieslander, SR Malmö
jan.wieslander@sr.se