Samarbete ska ge ny miljöbil

Volvo och Saab ska samarbeta med staten för att få fram hybridbilar som kan laddas i ett vanligt eluttag. Samarbetet presenterades på fredagen.

– Ska vi lyckas i det här arbetet för att förändra klimatet så handlar det väldigt mycket om att politiken, industrin och forskningen tillsammans måste sitta i framsätet. Det är vi som ska se till att leda det här arbetet gemensamt, sa näringsminister Maud Olofsson när samarbetet presenterades.

Plug in- hybrider eller laddhybrider kallas bilarna, som ägaren ska kunna ladda hemma i ett vanligt eluttag.

När elen är slut efter ungefär tio mil ska föraren kunna slå över till exempelvis etanoldrift.

Saab och Volvo ska ta fram fem bilar var till vad de kallar en testflotta. Vattenfall och batteriföretaget ETC ingår också i projektet och regeringen skjuter till 20 miljoner kronor.

Deltagarna hoppas att testbilarna ska vara klara 2009 eller 2010 och på marknaden tre år senare, enligt Volvos vd Fredrik Arp.

– Vår bedömning är att någonstans kanske 2012, 2013 kommer vi att börja kunna serieproducera, säger Volvos vd.

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Thomas Eneroth säger att det är bra att regeringen satsar 20 miljoner, men att det inte räcker. Den måste ge besked om den tänker fortsätta med det stöd till fordonsforskningen som socialdemokraterna införde eller inte, säger Eneroth.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se