STOCKHOLM

Förskoleföretag betalade ej sociala avgifter

Det förskoleföretag i nordvästra Stockholm, som nyligen blivit av med sitt tillstånd på grund av brister i bokföringen, har inte betalat in sociala avgifter under hösten och början på det här året. Företaget blir därför av med en stor del av de utbetalningar det brukar få från staden nästa månad.

På torsdagen drog Stockholms stad in tillståndet för det företag som driver sju förskolor i nordvästra Stockholm på grund av brister i företagets bokföring. Nästa månad kommer Stockholms stad bara betala ut hälften av vad man brukar betala ut till förskolorna. Den andra hälften på 900 000 kronor ska istället betalas till Kronofogden.

- Det som gäller nu, ett nytt ärende när det gäller den här skolan, är att kronofogden har krävt av utbildningsförvaltningen att betala in 900 000 kronor av kommande ersättning direkt till kronofogden, alltså 900 000 kronor som egentligen skulle ha skickats till den här förskolan måste vi skicka till kronofogden, säger Kristoffer Wallin som är handläggare på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

-Nästa månad, om man ser månadsutbetalningen, så rör det sig ungefär om att totalersättningen skulle vara 1, 8 miljoner ungefär. Det innebär att vi bara får skicka ut bara 900 000 kronor. Och hur förskolan kommer att agera, hur de kommer att klara det här, det vet inte jag.

Det är länsrätten som förbjudit staden att betala 900 000 kronor till förskolorna i bidrag för nästa period. De pengarna ska i stället betalas till kronofogden, eftersom skatteverket konstaterat att företaget inte betalat in några sociala avgifter för sin personal under hösten 2007 och januari 2008.

Det här kan bli besvärligt för företaget, säger Gohad Shire, tillförordnad styrelseordförande på förskoleföretaget som alltså dessutom mist sitt tillstånd.

- Det blir jättetufft att fortsätta framåt, definitivt. Det blir hur tufft som helst. För både personal, leverantörskostnader och allt det där. Det blir tufft för oss.

Kommer ni kunna fortsätta driva verksamheten?

- Vi måste ju hitta andra, om vi kan få lån, eller om vi kan hitta andra sätt att lösa det här. Det blir ju ganska tufft alltså. Men målet är att fortsätta verksamheten.

Företagets ordinarie chef omhäktades idag av Stockholms tingsrätt. Hon är misstänkt för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Anders Diamant

anders.diamant@sr.se