Halmstad

Konkurrent tar över Aura-Form

Konkurrenten IT-Pack i Rävlanda utanför Göteborg tar över och flyttar verksamheten vid det konkursdrabbade förpackningsföretaget Aura-Form i Halmstad.

För en månad sen varslades samtliga 50 anställda om uppsägning, eftersom företaget en längre tid haft problem med att ersätta äldre produkter med mer moderna.

På fredagen blev det klart att IT-Pack tar över Aura-Form, berättar konkursförvaltaren Håkan Gustavsson.

– Den information jag fått innebär att man under en övergångsperiod här behåller produktionen för att montera ner och ta över verksamheten till Rävlanda, säger han.

– Man har sagt att man kommer att erbjuda cirka 15 personer anställning, men det blir så vitt jag förstår det uppe i Rävlanda. Sen under en period kommer man då att behöva personal här nere för att köra viss produktion och förbereda för flytten, helt enkelt.

Många turer för personalen
Det har varit många turer de senaste åren för en stor del av de 50 anställda som på fredagen fick ta emot beskedet att verksamheten försvinner från Halmstad och att 35 stycken blir av med jobbet.

Först fick de uppleva nedläggningen av Duni i år 2004, och sen se företaget Allobi, som tog över en del av Dunis lokaler och maskiner, gå i konkurs.

Ännu en konkurs
Precis som hos föregångaren Allobi tvingas de nu uppleva ännu en konkurs. Skillnaden den här gången är att verksamheten inte blir kvar i Halmstad.

En av dem som varit med på hela den besvärliga resan är Magnus Nilsson, som är miljö, kvalite och säkerhetsansvarig på Aura-Form.

– Efter det som har skett de senaste månaderna så var det väl egentligen väntat att det skulle bli någon annan lösning än att fortsätta driften i den här byggnaden, säger han.

Hur har dina kollegor tagit det här beskedet?

– Det har varit väldigt varierande. Många som har en lång historia i det här huset tycker det är fruktansvärt tråkigt, självklart. Man har i två omgångar sen Duni lämnade hyst hopp om att det skulle bli en fortsättning och att det skulle bli bra igen.

”Det är tillfredsställande”
Konkursförvaltaren Håkan Gustavsson var den som gav beskedet till personalen på Aura-Form på fredagseftermiddagen, och han tycker lösningen är tillfredställande.

– Det är en produktion som fortsätter, förvisso någon annanstans, och den lösningen är avsevärt mycket bättre än att sälja ut sakerna på auktion och slakta verksamheten. Men självklart hade det varit trevligare att säga till folket här att vi hade fått en fortsatt produktion i Halmstad, säger Håkan Gustavsson, konkursförvaltare.