Linköping

Kyrkan samarbetar med Ica-handlare

Svenska kyrkan återfinns under helgen på Icas parkering i Hjulsrbro i Linköping. Med hjälp av korvgrillning och fiskdamm ska församlingen i Landeryd samla in pengar och hitta nya medlemmar.

– Vi får ut vårt namn. Vi får kanske hit lite nya kunder och lite goodwill när vi gör en insats till en god insamling, säger butiksinnehavaren Magnus Jeppsson.

Stör det er om de samtidigt värvar medlemmar?
– Principiellt har vi ingenting emot det.

Svenska kyrkans fasteinsamling avslutas på söndag och i slutspurten har kyrkan i stadsdelen Hjulsbro i Linköping kommit överrens med den lokala Ica-butiken om att få stå på deras parkering under några timmar fredag och lördag.

På parkeringen blir det brödförsäljning och aktiviteter både för barn och vuxna med bland annat fiskdamm coh provskmakning av rättvisemärkt kaffe. Inne i butiken ska en av kyrkans präster sälja prästost och där går överskottet till insamlingen.

– Jag har bakat lite mjuka kakor och bullar men vi har också tagit emot mycket kakor, säger Brita Ljunggren en av dem som ska stå på parkeringen för kyrkans räkning.

Så ni konkurrerar lite med affären
– Ja, men de är välvilliga till det här.

Butiksinnehvaren Magnus Jeppson kan tänka sig att samarbeta även med andra kyrkor och religiösa samfund.

– Principiellt är vi öppna för förslag. Sen får man ta ställning till om det stämmer överens med vår inriktning och moraliska värderingar i övrigt.

I kassan står kunden Claes Lassvik och packar ner sina varor. Han tror att kyrkan gör ett smart drag.

– Jag tror att tappet blir mindre. De tappar ju medlemmar hela tiden men får man lite positiv återkoppling från kyrkan kanske man inte går ur.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se