uppsala

Krogarnas miljö granskas

Runt 600 restauranger i Uppsala och Stockholm kommer under den närmaste veckan att granskas av Arbetsmiljöverket. Varje år anmäls ett par hundra olyckor inom restaurangbranschen i de båda länen.

Enligt Arbetsmiljöverket saknas det också bra rutiner när krogpersonal till exempel utsätts för hot och våld.

- Det är inslag som vi ser tenderar öka i samhället. Då vill vi att personalen ska ha rutiner för att hantera t ex rånsituationer, säger Rikard Lindberg, arbetsmiljöinspektör.

Det har varit ganska många svarta rubriker om restaurangbranschen den senaste tiden. Det har handlat om kriminalitet, utpressning och i Stockholm till och med bilbomber. Våld och hot är ett känt problem inom restaurangbranschen, men det finns andra problem också som mer handlar om den fysiska arbetsmiljön för de anställda och just det här håller Arbetsmiljöverket på att kolla upp.

- Då tycker jag främst det är två olika risker. Det ena är belastningsskador, man bär tungt och springer på jobbet. Den andra är rena maskinrisker, säger Rikard Lindberg.

Varför är det viktigt att göra den här granskningen?

- Vi vet att det är mycket unga människor som jobbar i branschen, och det är många utländska ägare som inte känner till vilka ansvar man har som företagsledare, säger arbetsmiljöinspektören Rikard Lindberg.

 

Lotta Myrhén
lotta.myhren@sr.se

Erik Möller
erik.moller@sr.se