Vittnesmål om hur papperslösa utnyttjas

En av Stockholms stora cateringfirmor betalar svarta löner och utnyttjar papperslösa invandrare. Det säger två tidigare anställda, asylsökande uzbeker, som också berättar om en omänsklig arbetsmiljö.

– Alla är sjuka, kvinnorna klagar på njurarna och händerna är svullna eftersom allt de tar i är mycket kallt. De är rädda att berätta att de är sjuka eftersom cheferna behöver friska slavar, om de får veta att någon är sjuk sparkas de på en gång, berättar de två. 

Ungefär 90 anställda jobbar i de kyliga lokalerna i Jordbro, söder om Stockholm. MO Catering levererar färdigmat till butiker över hela landet, bland annat till 500 Coop-butiker, till Preem och till Ica.

Många av de anställda är antingen asylsökande eller personer utan tillstånd att vistas i Sverige, berättar två män från Uzbekistan som arbetat där. Enligt dem betalar arbetsgivaren mellan 40 och 60 kronor i timmen, svart.

– Chefen ropar på var och en och de kommer i rummet och får sitt kuvert.

Är allting svarta pengar? 

– Ja allting var svarta pengar.

Fackförbundet Livs fick redan 2002 signaler om att saker och ting inte låg rätt till på cateringfirman, bland annat saknade företaget kollektivavtal. När ombudsmannen Jolan Wennberg gjorde ett besök i lokalerna motades han bort, berättar han.

– Vi knackar på och kliver in. Vi hinner en till två meter sedan är vi omringade av 15 - 20 personer och stämningen blev ganska hätsk.

Enligt facket har företaget gått runt kollektivavtalet genom att överföra de anställda till bemanningsfirmor, som står cateringfirman nära.

MO Caterings vd säger att anklagelserna är helt grundlösa. Han vill inte bli intervjuad men svarar på skriftliga frågor via mejl. Det stämmer att flera anställda är asylsökande, men de har rätt att arbeta i Sverige, skriver han. Inga kommer via bemanningsföretag sedan januari 2007 och lönerna är alla vita och följer gällande avtal, skriver han.

Rösten i ljudinslaget tillhör inte den uzbekiske mannen, utan för att skydda hans identitet används en annan röst.

Randi Mossige-Norheim, Konflikt
konflikt@sr.se
Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se