Åklagare vill förbjuda regeringsparti

Uppdaterad 20:29
En statsåklagare i Turkiet vill att den turkiska författningsdomstolen ska undersöka om det styrande AK-partiet, kan förbjudas.

Bakgrunden är att AK-partiet drivit igenom en lag som häver det nuvarande förbudet för studenter att bära slöja vid högskolor och universitet.

Det är statsåklagare Abdurrahman Yalcinkaya som ställer saken på sin spets om vilken påverkan religion ska få ha på den turkiska politiken. För det är precis det som han nu vill ha utrett av författningsdomstolen.

Enligt statsåklagare Yalcinkaya har AK-partiet  koncentrerat sig på frågor som hotar utvecklingen av Turkiet som en sekulariserad, förvärldsligad stat. Det främsta beviset för det anses vara just hävandet av det så omdebatterade förbudet för kvinnor att få bära slöjor på universiteten och högskolorna.

Just slöjan har, för kritikerna, varit en symbol för religionens påverkan i samhället. Förespråkarna för att häva slöjförbudet, har å sin sida ofta gärna talat om kvinnans egen rätt att själv få bestämma om hon ska bära slöja eller inte, det ska inte staten lägga sig i.

Nu har saken gått så långt att en statsåklagare vill att författningsdomstolen ska undersöka om AK-partiet kan förbjudas på grund av sin politik, som manifesteras genom att häva det mångåriga slöjförbudet. Men statsåklagaren nöjer sig inte med detta. Han vill till och med att författningsdomstolen ska undersöka om det är möjligt att stänga av både premiärminister Tayyip Erdogan och presidenten Abdullah Gül från politiken i fem år.

Reaktionerna under kvällen har varit häftiga i Turkiet, från båda lägren, där regeringsanhängarna till exempel anklagar åklagaren för att ägna sig åt politik, istället för juridik. 

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se