Oroligheterna i Tibet

Dödssiffrorna stiger i Tibet

Dödstalet efter fredagens demonstrationer och upplopp i Tibets huvudstad Lhasa stiger. Den statliga kinesiska nyhetsbyrån rapporterade på lördagen tio personer har dött, samtidigt uppger vittnen att stridsvagnar syns på gatorna i Lhasa.

Stridsvagnar och militärfordon patrullerar gatorna i Lhasa och hotell har spärrats av så att ingen kommer in eller ut. Kinesiska myndigheter tycks återigen koppla ett järngrepp över staden.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua säger att tio personer dog på fredagen när en veckas munkledda protester i Tibets huvudstad kulminerade i våld och upplopp.

De flesta av dödsoffren ska enligt Xinhua vara försäljare, och nyhetsbyrån hävdar också att läget i stan nu är under kontroll.

Enligt vittnen i Lhasa blev protesterna mot de kinesiska myndigheterna våldsamma på fredagen när många stadsbor gav sig ut på gatorna och brände och plundrade kinesiska affärer. Folkmassan ska även ha gett sig på civila hankineser.

Demonstrationerna i Lhasa började med att munkar marscherade i på den 49:e årsdagen av Dalai Lamas flykt från Tibet och inledde hungerstrejk när deras kloster belägrades av kinesisk militärpolis.

Veckans oroligheter i Tibet är de allvarligaste sedan 1989, och kommer bara fem månader innan Kina ska stå värd för de Olympiska spelen.

Tidigare i veckan gjorde sig också självständighetsrörelsen i den muslimska provinsen Xinjiang påmind, när myndigheterna i Xinjiang hävdade att de krossat en terroristcell som hotade de Olympiska spelen. Myndigheterna meddelade också att en attack på ett inrikesflyg från provinsen stoppats.

Den högste kommunistledaren i Xinjiang meddelade efteråt att man skulle slå hårt mot alla terrorister och separatister.

Kina beskyller nu Tibets exilledare Dalai Lama för att stå bakom upploppen i Lhasa.

Utländska turister får inte heller längre resa till Tibet.

Den officiella kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterade också på lördagsmorgonen, svensk tid, att mer än 580 personer, varav tre japanska turister, har räddats under kravallerna av den kinesiska polisen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se