Lokala ortsnamn årets marknadstema

Nu pågår Gällivare marknad för 219:e gången. Det är Gellivare sockens hembygdsförening som för 15:e året i rad håller i arrangemanget. Varje år har marknaden ett särskilt tema, som i år är lokala ortsnamn.

Sonja Wiklund och Gunnar Widegren från Hembygdsföreningen är två av dem som jobbar med marknaden.

– Varför vi har valt ortsnamn i år är för att Albert Falck gör en nyutgåva av sin bok om ortsnamnen här i Gällivare kommun, de finska, samiska och de svenska ortsnamnen, säger Sonja Wiklund.

De teman som väljs brukar vara aktuella och lokala samhällsfrågor och anledningen är att det är viktigt att belysa sådana företeelser.

– Det är just en sådan här dag när många människor samlas och många människor har tillfälle att komma och se och höra, menar Sonja Wiklund.

Gällivare marknad har stor betydelse för turismen och lokalbefolkningen.

– Genom marknaden får vi folk att besöka oss, vi får en viss PR kanske främst inom länet. Och ortsbefolkningen är oerhört förtjusta i marknaden. Huvudparten av besökarna är kommuninvånare, säger Gunnar Widgren.

Till marknaden kommer cirka 150 marknadsknallar och hembygdsföreningen försöker styra utbudet så att inte alltför många saluför en och samma produkt.

Helst köper Gunnar Widgren en köttbit eller ett hantverk på Gällivare marknad.

– Det kan vara en ylletröja som är ett hantverk, säger han.

Sonja Wiklund handlar också gärna något att äta.

– Och sedan funderar jag innan marknaden om jag ska titta på något samiskt hantverk. Men jag köper inte sockervadd, det kan jag säga, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se