Fallolyckor bland äldre vanliga i Sörmland

Det är vanligare att äldre i Sörmland faller och skadar sig än i övriga landet och år 2006 var det över 470 sörmlänningar som bröt lårbenshalsen. Ovanligt många olyckor sker i Katrineholm, Flen och Vingåker där kommunerna veckan som var har satsat på aktiviteter och information till de äldre. Olycksriskerna i hemmet kan vara många, men att fortsätta att röra sig är en viktig åtgärd för att minska riskerna att skada sig vid fall. 

På äldreboendet Heden i Malmköping har man den här veckan satsat extra på att nå ut till äldre för att få de uppmärksamma på farorna med fallolyckor. De äldre har också kunnat delta i gymnastik. Pensionären KG Pettersson var med på ett gympapass, och han var mycket nöjd.

– Det är roligt, men sen ska man hålla på hemma också, och det är inte alltid att det blir av. Det är lättare i grupp då man sporrar varandra också, säger KG Pettersson.

Bristande kost, dålig belysning, mattor, sladdar, stillasittande, synnedsättning, ja olycksriskerna är påtagliga i hemmet och på korttidsboendet Heden i Malmköping utanför Flen träffar man ofta på äldre som råka ut för fallolyckor, som varit på operation och som sen kommer för rehabilitering.

– Det behöver inte hända så mycket innan man har ett brott, det räcker att snubbla över en matta eller en stol, eller tappa balansen, säger Maria Lundin undersköterska på Heden.

En viktig förebyggande åtgärd för att minska riskerna att bryta något vid ett fall är då att röra sig och att satsa på små rörelser kan ge stort resultat, för det värsta man kan göra är att sitta stilla, menar Maria Lundin.

– Människan är ju bekväm av sig så det gäller att uppmuntra de se är här så att de får med sig rörelserna hem sen, säger Maria Lundin.

En av deltagarna i gympapasset är pensionären Eva Ahlin, som snart ska skrivas ut.

Hon är tveksam till om hon kommer att fortsätta göra de rekommenderade rörelserna när hon väl kommer hem.

– Det blir nog inte så mycket… Om ingen kommer och tar tag i mig och säger att rör på dig nu… Annars blir det ingenting, säger Eva Ahlin.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se