Snart ett års samarbete i Nordirland

I snart ett år har de forna fienderna i den brittiska provinsen Nordirland samarbetat och det regionala parlamentet kunde öppna igen. Grunden till det lades för tio år sedan, i och med fredsöverenskommelsen Good Friday Agreement.

David Trimble var en av männen bakom avtalet.

– Avtalet som nu närmar sig sitt 10-årsjubileum löste frågorna, det var mycket skepticism speciellt på unionist-sidan. En del var helt emot det, säger David Trimble.

Han är numera är medlem i det konservativa partiet Tories och sitter i det brittiska överhuset.

För tio år sedan var David Trimble partiledare för det protestantiska Ulsters unionistiska parti. Han och John Hume från partiet SDLP fick 1998 Nobels fredspris.

Men freden har ändå tagit tid. Inte förrän förra våren kom den historiska dagen då de forna fienderna var helt ense om att regera tillsammans. Det hölls val och det regionala parlamentet kunde öppna.

– Vad som har uppnåtts är att de här partierna har visat att de är försonade och kan jobba tillsammans, säger David Trimble.

Men så mycket konkreta förändringar och förbättringar under året har inte setts, säger han.

Livet i Nordirland har dock blivit mycket bättre, enligt Trimble. Under åren av oroligheter dödades över 3 000 människor. Konflikten handlade om hurvida provinsen skulle höra till republiken Irland eller som nu, till Storbritannien.

– Det är en helt annan atmosfär, ett annat sätt att leva också för att vi har fått stora investeringar, säger David Trimble.

Men han vill inte riktigt svara på frågan om det är ett normalt samhälle idag.

– Vi har fortfarande en del frågor kvar som rör offer, och som rör gränsområden där det ibland blir våldsamt mellan protestanter och katoliker, säger David Trimble.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se