Stockholm

Röd flagg mot nedläggning av bad

I dag ska det flaggas rött i Aspudden i södra Stockholm. Det är Aspuddens badhusförening som uppmanar folk att flagga som protest mot att föreningen inte får ha kvar badet efter årsskiftet.

Det lilla badhuset som byggdes 1919 rymmer en liten reception, ett omklädningsrum och badets enda bassäng. Aspuddens badhusförening driver simhallen sen drygt 20 år, men den ägs fortfarande av Stockholm stad.

Staden menar att föreningen misskött badet och därför förnyas inte kontraktet vid årskiftet. Föreningen ingen hyra, men ska stå för underhållet. Det har de inte haft råd med, enligt Björn Svensk som sitter i badhusföreningens styrelse. Han tycker att kontraktet ska skrivas om så att kommunen står för renoveringar och föreningen betalar hyra, som andra simhallar.

- Det jag vill ha till stånd är en dialog om vad ska vi göra gemensamt, och få hit nämnden och visa badverksamheten. Själva känslan är svår att beskriva med ord, säger Björn Svensk.

Kultur och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt, säger till Radio Stockholm att det inte är aktuellt att ändra kontraktet eftersom hon menar att föreningen misskött sig. Det finns många andra bad som staden vill satsa pengar på som gynnar fler stockholmare säger hon.

- Vi är ledsna om det stänger här. Det vill inte vi, säger badgästen Sajde Karabachi.

Vad är det som är speciellt med det här badet jämfört med andra bad?

- Det är lugnare och så bor jag ju nära. Jag har bott här i många år och det är som att komma hem ungefär, säger Sara Paalomeki, badgäst på Aspuddsbadet.