Sundsvall

"Bra skitfiske" på pimpel-SM

Under helgen avgörs SM i pimpling i Sundsvall. 500 isfiskare samlas för den individuella pimplingen på Björköfjärden och för lagtävlingen på sjön Öjen, söder om Sundsvall. Deltagaren Karin Berg hoppas på bra skitfiske.

– Tävlingsfiske är extremt jobbigt. Tävlingstiden med ut- och ingång är fem timmar och femton minuter och då är det full rulle under hela tiden. Jag brukar röra mig mellan en och två mil och borra runt 150 hål, säger Fredrik Samuelsson, som är tävlingsledare för årets pimpel-SM, som är det första i Sundsvall sedan 1979.

Kvinnor och män i alla åldrar utrustade med isdubbar och fisklådor är beredda att göra upp om SM-titeln. För Inger Wickman, Annie Bergqvist och Karin Berg har fiske blivit en livsstil.

– När det blev helg och man fick komma ut på sjön och man fick sitta där vid hålet och titta på reven, då var det semester. Man glömde jobb, man glömde hemma, man glömde allting. När man kom hem, då hade man varit på semester, säger Inger Wickman.

– Ja, det är det härligast som finns att sitta på pimpellådan. Då slår man ifrån sig hela världen. Då vill man bara ha fisk, berättar Annie Bergkvist.

Karin Berg har ett bra tips till alla SM-deltagare.

– Det gäller att ha känslan av att ”hit ska jag gå för att få fisk” och får man fisk i första hålet då vet man hur de gör och då kan man sig efter det hur fisken bär sig åt.

Då säger jag: Lycka till!

– Bra skitfiske heter det. Annars går det dåligt, menar Karin Berg.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se