Ljungby

Parfym effektivt mot vildsvin

Parfym kan vara bästa sättet att bli kvitt vildsvinen. Det har det åtminstone varit för lantbrukaren och viltmästaren Bo Persson från Bolmsö i Ljungby kommun som hängt upp parfymdoftande trasor på sina åkrarna för att skrämma bort djuren.

- Det har varit en jädra effekt, säger Bo Persson.

Vildsvinen som varit ett stort problem för Bo Persson försvann direkt när parfymtrasorna hängdes upp. Tidigare hade han testat både elstängel och klädda dockor, men ingenting fungerade riktigt, de var fortfarande där och rev upp hans spannmål och förstörde åkern.

Det enda som innan hade fungerat var när han själv suttit och vaktat, då höll dom sig borta. Men det var kanske inte heller den bästa lösningen.

- Det orkar man ju inte dygnet runt, säger Bo Persson.

Men det var då Bo Persson kom på att det som vildsvinen är rädda för är lukten av männsikor och inte deras kläder. Känner de lukten av männsikor så kommer dom inte närmre. Och så föddes idén av att använda sig av parfym, som luktade starkt och kanske skulle påminna vildsvinen om människor.

- Det upprörde direkt, men man kan inte ha det uppe hela tiden, för då kan de vänja sig, säger Bo Persson.

I kombination med parfymen använder sig Bo Persson också av andra metoder. Men parfym är ändå det som fungerat allra bäst för honom, och Bo Persson tycker att det är både effektivare och mycket billigare än att till exempel sätta upp elstängsel. Dessutom går det snabbt att plocka fram när vildsvinen kommer springande.

- Det tar inte många minuter att springa runt och dutta på några droppar då och då, säger han.