Stockholm

Cateringfirma misstänks ha svartarbete

I Stockholms anklagas en stor cateringfirma för att betala svarta löner och utnyttja papperslösa invandrare. Det uppger två tidigare anställda asylsökande uzbeker, rapporter Ekot. 

Ungefär 90 anställda jobbar i de kyliga lokalerna i Jordbro, söder om Stockholm. MO Catering levererar färdigmat till butiker över hela landet, bland annat 500 Coop-butiker, och till Preem och Ica.

Men många av de anställda är antingen asylsökande eller personer utan tillstånd att vistas i Sverige, berättar två män från Uzbekistan som arbetat där. Enligt dom betalar arbetsgivaren mellan 40 och 60 kronor i timmen, svart.

Fackföreningen Livs fick redan 2002 signaler om att saker och ting inte låg rätt till på cateringsfirman. Bland annat saknade företaget kollektivavtal. Enligt facket har företaget gått runt kollektivavtalet genom att överföra de anställda till bemanningsfirmor, som står cateringsfirman nära.

MO Caterings vd säger att anklagelserna är helt grundlösa. Han vill inte bli intervjuad men svarar på skriftliga frågor via mejl. Det stämmer att flera anställda ÄR asylsökande, men dom HAR rätt att arbeta i Sverige, skriver han. Inga kommer via bemanningsföretag sedan januari 2007 och lönerna är alla vita och följer gällande avtal.