Nazister i våldsamt angrepp på Nyckelskramlare i Nyköping

2:24 min

Nazister från organisationen Svenska motståndsrörelsen, som betecknas som en av landets mest våldsbenägna extremistgrupper var på lördagen i sammanstötningar med de så kallade Nyckelskramlarna på Stora Torget i Nyköping. 

Nyckelskramlarna som samlas varje lördag för att protestera mot nazisternas framfart i Nyköping, var enligt en av initiativtagarna, politikern Marco Venegas, mellan 300 och 400 samlade på torget, när aggressiva nazistdemonstranter tågade in på och det blev bråk. En av Nyckelskramlarna, Sebastian som av rädsla för repressalier vill vara anonym, säger att nazisterna kom in med banderoller med texter om folkförrädare.

De ska enligt Sebastian sen ha gått till direkta angrepp med glasflaskor och träpinnar mot Nyckelskramlarna och sparkat och slagit dessa. Polisen hade vid 13-tiden omhändertagit en person med anknytning till nazistgruppen för störande av ordning. Polisen hade då fått in förstärkningar från polisen i Östergötland.

Tre personer från Svenska motståndsrörelsen häktades i måndags i Stockholm misstänkta för vapenbrott och förberedelse till grov skadegörelse. Polisen hade då beslagtagit ett stort antal vapen och sprängämnen och de häktade är misstänkta för att ha förberett ett attentat.