Bandyfinalen

Edsbyn svenska mästare

Edsbyn chockstartade SM-finalen och ledde med 5-1 efter femton minuters spel. Sandviken hämtade sig aldrig och Edsbyn vann till sist med 11-6 och försvarade sitt SM-guld.

För femte året i rad vann Edsbyn SM-finalen i bandy. Efter en riktig smakstart med 5-1 på mindre än en kvart kunde inte Sandviken bjuda upp till kamp.

Edsbyn vann till slut med 11-6, målrikaste SM-finalen någonsin. Inledningen på årets SM-final blev rena målfyrverkeriet.

Efter 1.12 gjorde Edsbyns Magnus Olsson 1-0 för Edsbyn, en bjudning av Sandvikens Henrik Hagberg. Matchklockan hann ticka drygt en minut innan Patrik Nilsson kvitterade.

Men sen var det roliga slut för Sandviken. Mattias Hammarström gjorde 2-1 efter 6.14 och Daniel Liw ökade på till 3-1 efter 7.29.

Joakim Hedqvist fyllde på med ytterligare två Edsbyn-mål innan en kvart var spelad och spänningen i matchen var redan då i stort sett obefintlig.

På vägen fram till SM-finalen hade Edsbyn gjort fler mål på fasta situationer än spelmål men i finalen kom bara två av de elva målen på hörna, resten var rena spelmål.

Edsbyn hade sedan total kontroll på matchen. Sandviken hade inget flyt i sitt anfallsspel, det saknades både fantasi och fart.

Längsta sviten av SM-guld i bandy har Boltic. Karlstadlaget vann sju raka finaler mellan 1979 och 1985.

Radiosporten/TT