USA befarar att fler bankkriser väntar

I USA är oron stor för att fler finansinstitut är illa ute på grund av bolånekrisen och kommer att behöva liknande finansiell hjälp som investmentbanken Bear Stearns fick på fredagen av den amerikanska centralbanken. Centralbankens agerande får inte bara beröm.

Den demokratiske senatorn Chris Dodd, ordförande i kongressens bankutskott, ger röst åt osäkerheten som finns här i USA om vad som ska göras för att avhjälpa de ekonomiska problemen.

Dodd säger att han inte vill värdera huruvida centralbankens agerande på fredagen att hjälpa investmentbanken Bear Stearns att överleva var rätt eller inte, tiden får utvisa det sa Dodd.

Bear Stearns, som under veckan hamnade i akut kassakris på grund av enorma kreditförluster efter investeringar i osäkra bolån, räddades åtminstone kortsiktigt efter att affärsbanken Chase tillsammans med centralbanken ställde upp med ett kortfristigt lån.

Centralbankens agerande i frågan var ovanligt och ses av många ekonomiska bedömare här i USA som en akutåtgärd för att se till att inte fler stora finansinstitut på Wall Street hamnar i Bear Stearns situation.

Centralbanken är helt enkelt orolig för en dominoeffekt, faller Bear Stearns, riskerar fler banker att falla med katastrofala följder.

Men centralbankens agerande reser också frågetecken. En del ekonomer säger riskerna att fler finansinstitut även i framtiden ska bete sig på ett lika riskfyllt sätt som Bear Stearns nu ökar, eftersom man nu vet att centralbanken kommer till undsättning när problemen sen sätter in.

Vi ser en stor moralisk risk med detta, säger till exempel en före detta hög centralbanksmedarbetare.

Men faktum kvarstår, den amerikanska ekonomin har enorma problem just nu. Kombinationen av bolånekris, högt oljepris, sjunkande låg dollar, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, gör att allt fler gör bedömningen att ekonomin är inne i en tillbakagång.

Senast i raden att ha kommit till den slutsatsen är den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton på ett valmöte i Pennsylvania på lördagen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se