längdskidor

Anders Södergren blev 28:a i masstarten

Anders Södergren åkte in på 28:e plats i masstarten vid världscupavslutningen i italienska Santa. Vann gjorde Vincent Vittoz.

Sällan har ett lopp med gemensam start blivit så utdraget. Aldrig har Anders Södergren blivit så akterseglad på två mil.

Lördagens klassiska 20 km-lopp i världscupavslutningen i Italien blev ett märkligt kraftprov med en suverän segrare i Vincent Vittoz, Frankrike.

Under världscupavslutningen i längdskidor gäller det att hålla sig framme alla tre tävlingsdagarna. Poäng från fredagens prolog får inte räknas av åkarna förrän de genomfört även lördagens klassiska lopp och söndagens fristilsjakt. Och de båda sista tävlingarna räknas ihop som en med dubbelpoängpott.

Anders Södergren kom till Santa Caterina som färsk femmilssegrare i Holmenkollen och med ambitioner att klättra från sin nionde plats i världscupen. Sjätteplatsen i prologen lovade mer.

Men i lördagens klassiska 20 kilometer med gemensam start tog det stopp.

– det var helt kört idag. I första sladdkurvan sladdade jag bort alldeles för mycket fäste, sedan gick det inte att åka. Jag fick saxa mycket och spänna mig ordentligt och då går det inte att åka i de här backarna, säger Anders Södergren till Radiosporten.

Nu stakade han i mål som 28:a, osannolika 3.40 minuter efter Vittoz. Fransmannen tog kommandot redan vid det första spurtpriset – 15, tio respektive fem sekunder delades ut till de tre bästa en gång varje 5 km-varv och dessutom vid mål.

Bara på det ordnade Vittoz en minut och 15 sekunder. Lukas Bauer var 18 sekunder efter i mål och får starta 58 sekunder efter Vittoz på söndagen.

Han går ut nästan fem minuter efter Vittoz i söndagens 15 km fristil.

Emil Jönsson missade chansen att vinna sprintcupen i fredagen prolog, men har valt att fullfölja hela avslutningshelgen.

Världscupen herrar, 20 km (k)
1) Vincent Vittoz, Frankrike, 51.27,5
2) Lukas Bauer, Tjeckien, +18,3
3) Tord Asle Gjerdalen, Norge, +52,1
4) Valerio Checchi, Italien, +1.05,7
5) Simen Östensen, Norge, +1.20,5
6) Jens Filbrich, Tyskland, +1.24,1
7) Sami Jauhojärvi, Finland, +1.30,6
8) Petter Northug, Norge, +1.31,0
9) Giorgio di Centa, Italien, +1.32,7
10) Pietro Piller Cottrer, do, +1.44,4
...
28) Anders Södergren +3.42,4
46) Emil Jönsson +5.26,1

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se