Demonstrationer mot kriget i Irak

Uppdaterad 03:12
Runt om i världen genomfördes på lördagen demonstrationer mot kriget i Irak med anledning av att det är precis fem år sedan de USA-ledda styrkorna invaderade Irak.

Under slagord som ”USA ut ur Irak” marscherade i Göteborg 600 personer och i Stockholm omkring 500. Även i Malmö, Oslo och Aalborg hölls demonstrationer mot Irakkriget.

En av de största demonstrationerna hölls i London där polisen angav antalet till 10 000, medan arrangörerna talade om upp till 40 000 deltagare. Vänsterpolitikern Tony Benn sade att britternas deltagande i kriget har skapat förödelse. Caroline Lucas, som sitter i EU-parlamentet för De gröna, krävde att förre brittiske premiärminister Tony Blair och hans efterträdare Gordon Brown ska åtalas för krigsbrott.

I Glasgow deltog mellan 1 000 och 1 500 personer.

I Los Angeles rullade Vietnamveteranen Ron Kovic sin rullstol i tåget nedför Hollywood Boulevard. Hans bok Born on the Fourth of July blev film med Tom Cruise i huvudrollen.

Polisen beräknade att 2 000 demonstrerade i Hollywood, medan arrangörerna sade 10 000. På plakaten fördömdes president George W Bush och krävdes ett slut på Irakkriget.

I Toronto, Montreal och en rad europeiska städer hölls också demonstrationer.