Internetbedrägerier svåra att lösa

Samtidigt som antalet anmälda bedrägeribrott på internet ökar i Blekinge har polisen svårt att spåra efter personer. Det enligt kriminalispektör Björn Andersson.

De vanligaste formerna av nätbedrägeri är att man handlar och för över pengar till någon men att den utlovade varan inte dyker upp.

Organiserat bedrägeri
Sådant sker bland annat på auktionssajter när personer till exempel skickar pengar i förskott.

Andra former av internetbedrägerier är massutskick av till exempel e-post med påstådda lotterivinster eller mer organiserat bedrägeri med fejksajter.

Där försöker man komma åt kontokortsinformation för att kunna länsa korten.

Anmälningarna kommer in länsvis
Ett problem för polisen är att de inte kan göra så mycket åt enskilda anmälningar.

– För att vi ska kunna spåra någon på internet ska brottet antas ge mer än böter. Men de flesta sådanan här brott ger bara böter, säger kriminalinspektör Björn Andersson.

Men eftersom bedragaren kan ha lyckats lura många fler personer runt om i landet eller världen med exakt samma annons eller e-post skulle påföljden istället kunna bli fängelse.

Trots det blir det problem för polisen eftersom anmälan görs i varje enskilt län och då kan polisen inte göra så mycket.

Föreslagit ett samarbete
Björn Andersson har därför i en utredning föreslagit att polisen ska samarbeta mer länsövergripande för att komma åt bedragarna på internet.

– Förhoppningsvis så kommer vi bättre kunna handskas med de här ärendena i framöver, säger Björn Andersson.

Förra året gjordes nästan 70 anmälningar om internetbedrägeri. Det kan jämföras med 2006 då det gjordes bara 4 stycken

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se