Brist på polisresurser vid våldsam nazistdemonstration

Efter att flera helger haft extra personal ute hade polisen på lördagen ingen extrakommendering i Nyköping, när nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen valde att slå till.

Mellan 25 och 30 nazister tågade enligt polisen beväpnade med flaskor, sköldar och plakat med kraftiga träpinnar mot dom minst ett par hundra Nyköpingsbor som samlats för att skramla med sina nycklar i protest mot olika nazistgruppers fokus på Nyköping det senaste halvåret.

Men polisen var till att börja med för få för att kunna ingripa, i det tumult som uppstod. Men polisen fick sen förstärkning från Katrineholm och från Östergötland. Till slut lyckades deltagarna i det så kallade Nyckelupproret att jaga bort nazisterna från Stora torget. En av nazistledarna omhändertogs av polisen för störande av ordning, innan de återvände mot Stockholm.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet i Nyköping Urban Granström tycker att den borgerliga majoriteten varit för passiv mot nazisternas aktiviteter i Nyköping den senaste tiden. Han anser att alliansen borde tagit initiativ till en gemensam front mot nazisterna, och han ser det som en svaghet att de politiska partierna i Nyköping inte lyckats enas i frågan.

Urban Granström ser Nyckelupproret som en viktig markering från Nyköpingsbornas sida, att man inte accepterar nazister på gator och torg, men han menar att det måste följas av fler politiska initiativ från den borgerliga majoriteten.

Även i Eskilstuna och Strängnäs demonstrerade nazister under lördagen. Ett 20 tal högerextremister ur Nationalsocialistisk front manifesterade på förmiddagen i Strängnäs, femton personer från samma organisation avvisades någon timme senare från Fristadstorget i Eskilstuna, sedan de dels saknade demonstrationstillstånd, dels ansåg störa ordningen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se