Nyköping

Politiker kritiserar polis efter nazistdemonstration

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, moderaten Jan Carle, riktar nu kritik mot polisen efter lördagens våldsamma nazistdemonstration vid Stora Torget i Nyköping. Polisen satte inte in tillräckliga resurser, menar Jan Carle, och han är oroad över vilka konsekvenserna kan bli när vanliga medborgare blir påhoppade.

Det var när det så kallade Nyckelupproret höll på att avslutas strax efter klockan 12 som 25 till 30 nazistanhängare från den beryktade Svenska motståndsrörelsen marscherade in mot torget under larmande sirener. 

Nyckelupproret, består av nyköpingsbor som spontant samlas en kvart klockan 12 varje lördag för att genom att skramla med sina nycklar visa sin avsky för de olika nazistgrupper som skanderat och delat ut flygblad i Nyköping under höst och vinter, grupper som vid några tillfällen också varit våldsamma mot antirasister.

Vid gårdagens nyckelskrammel som var den femte lördagen i rad, samlades minst ett par hundra personer, enligt Nyckelupproret själva så många som upp mot 400 personer.

Polisen som tidigare lördagar haft extra resurser inne för att möta de återkommande nazistdemonstrationerna som dragit fram genom stan, hade denna helg inga extra kommenderingar inkallade, och hade stora svårigheter att ingripa när nazisterna i Svenska motståndsrörelsen med beväpnade med flaskor och plakat med kraftiga träpinnar tågade in mot torget och Nyckelupproret.

Polisen fick kalla på förstärkning från Katrineholm och från Norrköping, och kunde så småningom omhänderta en person för störande av ordning, en person som uppges vara en ledare för nazisterna.

– Jag är orolig för att någon medborgare ska bli skadad för livet i något slagsmålssammanhang och jag hoppas att polisen en annan gång ska ha resurser att ställa till förfogande för så här får det bara inte vara, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Carle.

Carle säger sig vara ledsen för att polisen inte avsatt tillräckligt med resurser, för den här typen av händelser måste polisen prioritera, säger han.

Däremot avvisar Jan Carle den kritik som det socialdemokratiska oppositionsrådet Urban Granström riktade i tidigare sändningar om att den den borgerliga majoriteten varit för passiv.

– Allt våld är en polisfråga, inte en fråga för kommunpolitiker. Kommunen lägger miljoner på skolor, sociala utgifter och fritidsgårdar som kan behövas för den här gruppen av människor. Och vi kan inte hålla reda på de som kommer hitresande från Norrköping och Linköping, det är en polisiär uppgift, så kritiken är minst sagt obefogad, säger Jan Carle.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se