Stockholm

Skärpta ålderskontroller på krogar

Krogarna har de senaste åren skärpt ålderskontrollen av ungdomar som vill köpa alkohol, visar Stockholms stads mätningar. Ungdomar under 18 år får inte serveras alkohol, och ålderskontrollen har visat sig ha effekt.

- Det vi framförallt ser idag är att när vi testar och låter ungdomar som inte får köpa sprit försöka köpa sprit, så är det mycket bättre ordning idag än för tio år sen, säger Ulf Kristersson, moderat socialborgarråd i Stockholm.

Stadens studier av ålderskontrollen började 1996 och har därefter återkommit vid ett antal tillfällen - syftet är att se om personer under 18 år serveras alkohol.

Metoden som används är helt enkelt att personer med ungdomligt utsenende försöker köpa en stor starköl på krogen för att se om resturangen kräver legitimation. Och testerna visar att det skett en uppryckninga av åldekontrollen

- Det är mindre än åtta procent av alla under 18 år som försöker köpa alkohol som lyckas när vi testar. Det var ungefär hälften som lyckades för tio år sen så det har skett en radikal förbättring, säger Ulf Kristersson.