Afghanistan

Dödsdömd student förnekar brott

En afghansk student dömdes för två månader sedan till döden för att ha laddat ner en artikel på internet som ansågs strida mot islam. Domen har väckt starka protester. Ekots utsände träffade honom i fängelset.

Perviz Kambakhsh kommer in i rummet iklädd en vit luftig skjorta och lika luftiga byxor. På fötterna har han gula plastsandaler. Han har en tunn mustasch. Han är 23 år gammal.

Den 22 januari dömdes han till döden av en domstol i Mazar-i-Sharif för hädelse av profeten Mohammed. Rättegången var över på några minuter. Kambakhsh säger nu att han inte erbjöds någon advokat som han kunde lita på så det fanns ingen som försvarade honom. Och rättegången var inte öppen.

Han talar lågt med en tunn röst. Han säger att han är rädd och är orolig på nätterna men han gör ändå ett samlat intryck.

Vi sitter i fängelsechefens rum och chefen själv är närvarande under intervjun. Om det påverkar svaren är förstås omöjligt att säga.

Kambakhsh säger att om han hade gjort något mycket allvarligt hade han accepterat straffet. Men nu har han ju inte gjort någonting eller möjligtvis något som man skulle kunna få en mycket liten bestraffning för.

Kambakhsh säger att han helt enkelt inte förstås varför han dömts. Han har inte skrivit artikeln som bland annat handlar om kvinnors rättigheter, han har inte laddat ner den och inte kopierat upp den. Han tror att domstolen var utsatt för påtryckningar från grupper utifrån för att få honom dömd.

Vid rättegången erkände han att han hade laddat ner artikeln. Han vill inte berätta nu vad det var som fick honom då att erkänna något han idag säger att han inte gjorde.

Fallet har nu förts upp till en högre instans, till domstol i huvudstaden Kabul. Perviz Kambakhsh säger att han är vagt optimistisk om att han kommer att frias där. Men han är orolig för att även den domstolen ska utsättas för påtryckningar så det är för tidigt att hoppas.

Något datum för rättegången är ännu inte utsatt. I sista hand kan han benådas av president Hamid Karzai.

Om han blir fri, säger han, kommer han att återuppta sina journaliststudier och han tänker stanna kvar i Afghanistan.

Sten Sjöström, Mazar-i-Sharif
sten.sjostrom@sr.se