Junilistan får söka sig ny partiledare

Junilistans partiledare Nils Lundgren slutar. Partiet måste välja ny partiledare i sommar. Nils Lundgren förklarar sitt beslut med att han egentligen aldrig sett sig som politiker.


– Fem år var kul men nu får det räcka, säger Nils Lundgren.

På sätt och vis kan man säga att du personifierar junilistan, vad talar för att partiet har en chans utan dig?

– Statsvetenskaplig forskning visar att det här med partiledarna är enormt överskattat. Det spelar inte särskilt stor roll. Har man de idéer man har och om man når fram till väljarna då röstar de även om det inte är en ledare som just då verkar karismatisk.

Men att Nils Lundgren inte skulle spela någon roll för junilistans väljare stämmer inte riktigt. Valforskarna i Göteborg har visat att de flesta av junilistans väljare i succévalet till EU-parlamentet 2004 felaktigt trodde att partiet var emot det svenska medlemskapet i EU, och det var populärt.

Men en fjärdedel av partiets väljare sa faktiskt att de valde junilistan för att de gillar Nils Lundgren, och det är en hög siffra.

Efter framgången har partiet haft en rad motgångar. Ett par av grundarna har hoppat av, i valet 2006 fick partiet bara en halv procent och det syns sällan i medierna.

Det gick dåligt i senaste riksdagsvalet och det ser dåligt ut i opinionsmätningarna, vilken betydelse har det för ditt beslut?

– Det såg mycket dåligt ut. Vi var totalt nedskrivna 2004 när vi startade. Man skrattade åt oss, då fick vi 15 procent. Man kan också notera att så ser det ut. Vårt systerparti i Danmark, Junibevegelsen, har också den erfarenheten, de har funnits länge, att mellan valen sägs det alltid att de är bortsopade och sådant där. Sedan när man går till val och danskarna funderar på hur det är med EU så röstar 15 procent eller så i alla fall på Junibevegelsen, säger Nils Lundgren.

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska forska, skriva och analysera kring just de här frågorna: EU, nationalstaten och demokratin, säger Nils Lundgren, som behåller sin plats i EU-parlamentet till valet nästa sommar.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se