Konservativ seger väntas i Iran

I Iran ser som väntat de konservativa ut att vinna stort i parlamentsvalet. Det slutliga valresultatet väntas först på tisdag, men enligt prognosen har konservativa grupper säkrat över 70 procent av platserna i parlamentet.

Varken fritt eller rättvist, så sa EU i ett uttalande på söndagen om det iranska valet i fredags där hundratals reformkandidater diskvalificerades på förhand av det mäktiga väktarrådet.

Men Irans ledare har kallat valet en stor framgång, en uppvisning av nationell enhet gentemot väst.

Den högste ledaren Ayatollah Khamenei sa att den psykologiska krigföringen mot Iran hade misslyckats och enligt inrikesministern låg valdeltagandet på ärorika 60 procent, en siffra flera bedömare ifrågasätter.

President Mahmoud Ahmadinejads allierade ser ut att ha vunnit lejonparten av platserna i parlamentet, men de konservativa är splittrade och det finns en stor grupp som blivit mer och mer kritisk mot presidentens sätt att missköta ekonomin och skapa utrikespolitiska spänningar med sina bombastiska utspel.

Därför går inte att säga vad detta val innebär för Ahmadinejads chanser att bli återvald om ett år då det hålls presidentval i Iran.

Men många bedömare menar att avgörande för hans grepp om makten är stödet från den högste ledaren, Ayatollah Khamenei, som under valveckan varit ovanligt tydlig med att visa uppskattning för president Ahmadinejad.

Cecilia Uddén, Dubai
cecilia.udden@sr.se