Frankrike

Bakslag för Sarkozy i kommunalvalen

Uppdaterad 01:20
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och hans högerparti UMP led på söndagen ett svårt bakslag i kommunalvalet. Högern behåller makten i Marseille, men i övrigt fick Sarkozys partivänner stryk av socialisterna i stad efter stad.

Nu har president Nicolas Sarkozy fått svart på vitt att väljarna sviker honom och hans parti UMP. Det är inte längre bara några opinionsmätningar, som skickar tuffa signaler.

I stad efter stad och i stora städer som Lyon, Toulouse, Strasbourg sker ett maktskifte åt vänster. Däremot gjorde högern en viktig symbolisk seger genom att rädda sig kvar i Marseille, Frankrikes näst största stad.

Men att högerkandidaterna har slagits ut av socialistiska motståndare, vilkas parti är i djup kris med mycket inre bråk är ett allvarligt underbetyg för Sarkozy.

Högerpartiet UMP är hans skapelse, sa chefredaktören för veckotidningen L’Express, Christophe Barbier på söndagskvällen och skrädde inte orden. På gravstenen skulle man kunna skriva född 2004 död 2008.

Enligt statsvetarprofessorn Dominique Reynié är problemet Sarkozy själv.

Kommentatorerna talar om att Sarkozy straffas, men premiärminister Francois Fillon försökte på söndagskvällen lugna tonläget och sa att reformpolitiken ligger fast.

Men vad ska president Sarkozy göra för att bli mer vän med fransmännen igen?

På flera håll talas om att byta image och bli mer presidentlik. Dämpa medarbetarna i presidentpalatset och samarbeta mer med premiärministern är andra åtgärder. Däremot kan det vara känsligt att byta alltför många ministrar tätt inpå halvåret som ordförande i EU.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se