hushållsnära tjänster

900 har ansökt om skattereduktion

900 personer i Dalarna har hittills ansökt om skattereduktion för hushållsnära tjänster. Men det varierar kraftigt i länet. I Falun har hundratals sökt och i Älvdalen bara någon enstaka. På Skatteverket är man inte förvånad.

– Det är inte någon direkt överraskning, jag trodde det skulle bli mest i städerna, ju större städer desto mer ansökningar, säger Lars Östlund på Skatteverket i Falun.

– De som har lite bättre ställt tycker att de har råd med det här. Absolut nu när man får tillbaks 50 procent. Om du inte har pengar över så gör du nog jobbet själv.

Fram till femte maj kan man ansöka om skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det innebär att de som låter ett företag sköta städningen hemma får tillbaka 50 procent av kostnaden. I Falun har nästan 300 personer ansökt hittills. I Borlänge mindre än hälften av det. I Älvdalen bara 7 personer.  Ett av företagen som utför hushållsnära tjänster är Homemaid i Falun. Enligt regionchefen Susanne Moffat har det nya avdraget betytt mycket för företaget. Omsättningen har ökat och fler har anställts.

– Det är mer socialt accepterat i Falun att köpa tjänster, säger Susanne Moffat.