Massavhopp bland brandmän

85 procent har lämnat kommunal

Brandmännens massavhopp från fackförbundet Kommunal har fortsatt. Så många som 85 procent av Jönköpings brandmän är nu med i Brandmännens riksförbund, BRF, istället.

- Brandmännen har blivit lite åsidosatta i kommunal, säger Gisela Vikström, brandman i Jönköping.

Det är framförallt låga löner som gjort att brandmännen i Jönköping är missnöjda med Kommunal och att man där inte lyssnar på deras krav.

Missnöjet sträcker sig långt utanför Jönköpings kommun. BRF växer i antalet medlemmar, men är ändå ett litet förbund med sina cirka 9 000 medlemmar, jämfört med Kommunal som har runt 560 000 medlemmar.

Men på Kommunal i Jönköping ser man de här många avhoppen till BRF som ett stort problem. Carina Gardevall är tillfällig sektionsordförande och hon menar att det brukar vara svårare att löneförhandla när det finns flera fackförbund på en arbetsplats.

- När inte alla är med i samma fackförbund, så visar det sig att det har blivit sämre lön för de som inte är med i kommunal, säger Carina Gardevall.

Men på Räddningstjänsten i Jönköping verkar det inte finnas någon större oro för det här.

- Jag jobbar ju som brandman och då känns det väl rätt att jag är med här. Man får väl ge det en chans, säger Andrea Höbenreich, brandman i Jönköping.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se