Oseriösa arbetssökande orsakar problem

Många arbetssökande söker jobb som de egentligen inte vill ha. Det berättar flera arbetsgivare som Sveriges Radio Blekinge har pratat med.

Arbetsgivare besväras över oengagerade ansökningar när de ska anställa ny personal.

För att leva upp till arbetsförmedlingens krav på aktivt jobbsökande och vara berättigad till arbetslöshetsersättning, söker många jobb som de inte vill ha.

Belastning för företagen
Vissa företag, och även Karlskrona kommun, har varit med om att arbetssökande skriver rakt ut i sin ansökan att de inte vill ha jobbet.

Svenskt Näringsliv i Blekinge känner till det här och menar att det är olyckligt om rekryteringen blir en belastning för företagen.

– Företagare idag har redan en tuff situation och man ska inte behöva ta produktiv tid till sådana här saker, säger Carina Centrén regionchef på Svenskt Näringsliv i Blekinge.

Måste söka jobben
I vissa fall har arbetsgivare till och med fått ta emot ansökningsbrev där den arbetssökande skriver rakt ut att de inte vill ha jobbet.

Karlskrona kommun hör till de arbetsgivare som varit med om detta.

Den som är arbetssökande måste söka jobb aktivt och söka de jobb som arbetsförmedlingen uppmanar till för att vara berättigad till a-kassa.

Men Anders Johansson, chef på arbetsförmedlingen i Karlskrona, tror inte att kraven innebär att så många söker jobb de inte vill ha.

– Jag tror att de som kommer till arbetsförmedlingen vill ha jobb, vi förutsätter det, säger han.

Arbetssökande inte intresserade
Arbetsgivaren Irene Wenströms erfarenhet är däremot en annan.

När hon skulle rekrytera ny personal till receptionen på ett av sina hotell i Karlskrona gick det allt annat än smidigt.

Hon tog hjälp av arbetsförmedlingen, men upptäckte att den person som arbetsförmedlingen skickat på intervju hos henne inte var intresserad av arbetet:

– Jag blev chockad, det kändes jättekonstigt, säger hon.

Uppmanar AMS att ta ansvar
Irene Wenström tycker att Arbetsförmedlingen borde ta ett större ansvar för att de arbetssökande, som de uppmanar att söka jobb, verkligen har ett ärligt intresse för jobbet.

Men arbetsförmedlingens chef i Karlskrona Anders Johansson håller inte med.

– Det tror jag är svårt, alla säger till oss att de vill ha jobb och vad de sen säger till arbetsgivaren kan vi inte veta.

Arbetsgivarnas problem
Istället tycker Anders Johansson att ansvaret för att göra något åt problemet ligger på arbetsgivarna:

– De måste meddela oss om de får ansökningar som är uppenbart oengagerade så att vi senare kan meddela a-kassan, säger han.

Men då är merjobbet för arbetsgivaren redan gjort, menar Irene Wenström som nu har fått nog av arbetsförmedlingen.

– Jag hittar andra vägar och kommer se till dem som vi har haft här som praktikanter istället, säger hon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se