Utbrett tjuvfiske utarmar Västafrika

Länderna längs Västafrikas kust har stora problem med olagligt fiske. Haven töms på fisk av utländska fartyg, och skapar stora svårigheter i redan fattiga länder.

– De är som tjuvar som kommer in i ditt hus för att råna dig, säger Patricia Markwei, på Ghanas fiskeriministerium.

– Vi går miste om oerhörda värden och det är en stor oro för vårt land att våra naturresurser går förlorade på det illegala fisket, säger Patricia Markwei, själv dotter till en fiskare och fiskhandlare, den traditionella fiskarfamiljen där mannen fiskar och hustrun torkar, röker och säljer det maken har fångat.

Fisket i Västafrika försörjer stora delar befolkningen längs kusterna och i ett fattigt land som Ghana är det en mycket viktig källa till matförsörjningen.

Nere i landets störste fiskehamn, Tema, strax utanför huvudstaden Accra, är klagomålen många.

– Vi är inte glada över hur det har blivit ute på havet i dag, säger Julius Edem, som äger två av de små traditionella avlånga träbåtarna som ligger tätt, tätt sida vid sida nere på stranden i Tema.

Alla man pratar med här, fiskare som fiskförsäljare, klagar över samma sak, de utländska trålarna som kommer och tar fisken, inne på Ghanas fiskevatten. Kinesiska, sydkoreanska och inte minst europeiska båtar från Spanien och Portugal anklagas för tjuvfisket.

Hur stort problemet är kan ingen på fiskemyndigheterna riktigt säga, eftersom man saknar resurser.

– Vi hade en forskningsbåt för tio år sedan som gick ut varje vecka, säger Richmond Quartey, på Fiskeriverkets forskningsavdelning, men den gick sönder och sedan dess har vi inte fått någon ny.

- En norsk båt finansierad med FN-pengar kommer en gång om året och täcker hela Afrikas västra kust, men det är klart, säger Richmond, det är ju inte riktigt samma sak. Men precis som de lokala fiskarna här, vet också Richmond även utan att ha råd med statistik, att något har hänt med tillgången på fisk i vattnet.

- När jag var liten kunde vi vada i småfisk här på stranden efter att båtarna hade kommit in och rensat bort det som inte kunde säljas. Idag skulle inte enda fisk ligga kvar.

Maria Sjöqvist, Tema i Ghana
maria.sjoqvist@sr.se