Örebro län

Svårt komma fram till vårdcentralen

Det är stora skillnader på tillgängligheten till vårdcentralerna i Örebro län, när det gäller att komma fram på telefon. Bara en tredjedel lever upp till vårdgarantin, men på några vårdcentraler lyckas nästan alla komma fram. (Se tabell längst ner i artikeln.) Så här säger några av våra lyssnare som ringt till oss, om sina erfarenheter av att få kontakt med vårdcentralen.

-I Frövi är det jättebra att komma fram på telefon. Det är inte några problem alls, säger en kvinna.

-Jag har erfarenhet av Storå vårdcentral, och där är tillgängligheten mycket god. Till skillnad från mina kollegor som bor i Lindesberg. Där säger de att det är väldigt svårt att få tid. Konstigt när det bara skiljer en och en halv mil, säger en man.

Den vårdgaranti som finns i Sverige lovar att man ska få kontakt med vården samma dag som man behöver hjälp.

Här i Örebro län räknar politikerna med att Sjukvårdsrådgivningen på telefon möter en del av det behovet, men varje vårdcentral ska hinna svara på minst 90 procent av samtalen. Men de allra flesta vårdcentralerna klarar inte det målet. Två av tre vårdcentraler gör det inte.

Marie som vi träffar på vårdcentralen i Varberga i Örebro berättar att hon försöker ringa riktigt tidigt för att komma fram. Mellan sju och åtta på morgonen är bästa tiden. Då finns det telefontider kvar.

De vårdcentraler som i Landstingets senaste mätning var allra svårast att få kontakt med var Kumla och Brickebacken, där inte ens hälften kom fram. Där verkar patienterna ha anpassat sig till det. Eva Sjögren som är chef för vårdcentralen i Brickebacken säger att de som ringer ofta ringer för fler personer samtidigt. De pratar inte bara om sig själva utan om någon annan i familjen eller en granne som också har besvär. När man ändå kommer fram så passar man på, har Eva Sjögren märkt. 

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se