Härnösand

Vandaliseringen av Franzénskolan ökar

Det har varit mycket klotter och förstörelse på Franzenskolan i Härnösand på senare tid. Högstadieskolan läggs ner till våren och många elever är ledsna och oroliga för framtiden.

– Man tycker att det inte spelar någon roll om saker och ting går sönder på skolan, för skolan ska ändå rivas, säger flera elever.

Andreas Johansson som går i årskurs nio säger att även lärarna verkar uppgivna och inte orkar bry sig riktigt om det som händer på skolan.

Men Ammie Ander-Hamberg som vikarierar som biträdande rektor på skolan säger tvärtom att det är viktigt att fortsätta jobba här och nu tillsammans med eleverna ända fram till slutet vid skolavslutningen i vår.

– Om något så har vi blivit hårdare mot klotter och förstörelse, säger hon.

Men hon håller med om att det är och har varit en jobbig tid för elever och personal, med osäkerhet inför framtiden. Nu vet alla, både elever och lärare, vad de ska göra till hösten, men processen har tagit lång tid.

Franzenskolan är Härnösands största högstadieskola och har varit i bruk sedan mitten av 60-talet. För ungefär ett år sedan fattade kommunfullmäktige i Härnösand beslutet att lägga ner skolan för att spara pengar.

Den allra sista skolavslutningen kommer att firas speciellt. Bland annat ska tidigare Franzénelever bjudas in som underhållare. Bland dem märks till exempel sångaren Lasse Lind, Pelle Pop från Trance Dance och Henrik Åberg som blev känds om Elvisimitatör.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se