Uppsala

Ökad segregation i Gottsundas skolor

Barn i Gottsundaområdet väljer oftare bort skolorna i närområdet än kommunens övriga elever. Statistik som tagits fram för Upplandsnytts räkning visar att hälften av grundskoleeleverna kring Gottsundaskolan inte går i närområdets skolor trots att de bor där.

Ronja Salim Mehho är 12 år och går på Uppsala enskilda skola, men har tidigare gått i Treklangens skola i Gottsunda.

– Den här skolan är bättre. I Gottsunda bråkar barnen och fröknarna är inte tillräckligt stränga mot dem, så de får, typ, göra vad de vill. Här lär man sig mycket mer.

Systraranas pappa Mohammed Salim Mehho berättar att han ville flytta sina barn för att de skulle lära sig perfekt svenska, men också för att han tycker att eleverna i Gottsunda är för stökiga.

– Jag har sett många som röker. Jag har aldrig sett någon lärare som klagat på dem, småbarn som röker cigaretter utanför skolan.

Hälften av eleverna som bor i området kring Gottsundaskolan byter alltså skola till ett annat område av stan eller till en friskola. Och det är betydligt fler än på andra håll i kommunen där det i snitt är ungefär 20 procent som byter. Och skolchefen i Uppsalas södra grundskoleområde, Ann-Kristin Johansson, anser att området blir segregerat.

– Väldigt många svenska föräldrar väljer att sätta sina barna i andra skolor, men också en del invandrarföräldrar väljer att flytta sina barn. De känner att det är bra att de går i en skola där det talas mer svenska.

Men hon understryker att skolorna i området håller bra kvalitet och att det är rykten som gör att familjerna vill byta område.

– Vi har väldigt duktiga pedagoger i de här skolorna, så det är synd att så mågna väljer bort de här skolorna.


Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se