Västerås

Beslut om Eskadern togs utan protokoll

Beslutsgången kring Eskadern, ett boende för hemlösa i Västerås, var av ett ovanligt slag.

Enligt flera källor kom överenskommelsen om att öppna boendet till på ett möte helt utanför den vanliga beslutsprocessen.

Beslutet togs sent en söndagskväll och utan att några protokoll skrevs.

Med på mötet, som ägde rum i september förra året, fanns de fem gruppledarna i Västeråsalliansen, företrädare för ”Föreningen kring de hemlösa i Västerås” och några ledamöter från individ- och familjenämnden.

- Jag har aldrig varit med om att politiken i Västerås har haft sådana där möten utan protokoll, vid sidan om nämnden, säger Per Lithammer, oppositionsråd för vänsterpartiet.

-  Det är lite läskigt för förtroendet för politiker om man ska hålla på på det sättet. Vi ska väl spela med öppna kort, säger Per Lithammer till P4 Västmanland.

I början av oktober förra året beslutade individ- och familjenämnden om att lågtröskelboendet Eskadern för hemlösa skulle öppnas.

Men enligt flera källor var beslutet då alltså redan klart, efter ett möte helt utanför den vanliga politiska beslutsprocessen söndagskvällen den 23 september.

Då träffades de fem gruppledarna i Västeråsalliansen, företrädare för ”föreningen kring de hemlösa i Västerås” och några ledamöter i individ- och familjenämnden.

Man åkte ut till Eskadern på Hässlö, tittade på lokalerna och åkte vidare till stadshuset.

Ett mejl några dagar senare från Jan Rejdnell, en av dem som ville starta Eskadern, pekar på att det kommit till en överenskommelse på söndagskvällen.

I mejlet, som bland annat sändes till Västeråsalliansens gruppledare, hänvisar Jan Rejdnell till en överenskommelse på mötet bland annat om antalet platser på boendet och om att kommunen skulle stå för hyran.

Så här säger Signild Mörlin, miljöpartist i individ- och familjenämnden, som också var med på mötet:

- Vi gick hem var och en till sig och var nöjda med natten, för nu visste vi att Eskadern skulle komma igång.

- Gruppledarna var överens, alla var överens, föreningen var överens, säger Signild Mörlin till P4 Västmanland.

Men kommunalrådet Elisabeth Unell, gruppledare för moderaterna i Västerås, tillbakavisar alla uppgifter om en överenskommelse på söndagskvällen i september.

Individ- och familjenämnden hade i och för sig redan långt tidigare fått uppdraget att ”pröva idéerna om Eskadern”, eftersom det stod med i Västeråsalliansens programförklaring efter valet. Men inga beslut fattades förrän på individ- och familjenämndens möte i oktober, enligt Elisabeth Unell.

Mötet i september, menar hon, var bara ett diskussionsmöte:

- Jag tycker inte det är konstigt att träffa initiativtagare med de idéer som finns, men besluten fattas i styrelser och nämnder, jätteviktigt, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

Som vi rapporterat om tidigare har ProAros tagit över Eskadern från ”Föreningen kring hemlösa”, som inte klarade att driva boendet.