Fiskar jagar matematiskt klokt

Fiskar och sköldpaddor som letar mat i havet följer en matematisk modell som ger den bästa chansen till framgång. Det visar en brittisk studie.

Tänk dig att du är en brugd, en stor haj med ett enormt gap, och att du simmar runt i atlanten på jakt efter plankton och krill. Atlanten är nästan helt öde, men här och var finns stora samlingar av krill.

Vilken strategi borde du välja? Borde du byta rikting helt slumpmässigt tills du känner smaken av krill, ska du följa något fast mönster, eller kanske helt enkelt simma rakt fram, tills du känner smaken av plankton?

Lévy-vandring

På pappret har matematiker faktiskt hittat den bästa lösningen: en slumpmässig förflyttning enligt ett speciell modell, som tagit sitt namn från en fransk matematiker och kallas för en Lévy-vandring, eller en Lévy-walk. David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid uppsala universitet, förklarar vad en levy-vandring kan innebära för en brugd.

– Om fisken har hittat mat är det bäst för den att röra sig runt litegrann i närheten. Men om fisken inte hittar det den vill äta måste den bege sig jättelångt för att hitta en samling krill nånstans.

Spårsändare

Men frågan är om brugder och andra djur verkligen simmar runt på det här sättet?

En brittisk studie, som nu publicerats i Nature, undersökte just det. Man utrustade brugder, tonfiskar och havslädersköldpaddor med spårsändare. Och resultaten visar att dom med tiden faktiskt lär sig att göra just lévy-vandringar genom havet i jakten på föda.

– Det är väldigt spännande för det är svårt att bevisa det här, men de har så mycket data att jag verkligen tror på att det är en Levyvandring djuren gör. Och många olika djur gör det också, konstaterar David Sumpter.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se