Bankkriser ökar dödlighet i hjärtsjukdom

Att förlora sparpengarna på banken kan faktiskt krossa ens hjärta. Det finns ett direkt samband mellan bankkriser och dödsfall i hjärtsjukdomar – i synnerhet i fattiga delar av världen.

En internationell bankkris skapar inte bara oro och sömnlösa nätter för småsparare – bankkriser syns i statistiken över dödlighet i hjärtsjukdomar, det visar sig i en ny studie.

Forskarna har samkört statistik från Världshälsoorganisationen WHO, och från Världsbanken, och de har tittat på hur många människor som dött i hjärtsjukdomar mellan åren 1960 och 2002 och sett om de år då banksystemet krisat ihop har särskiljt sig. Och så var det.

26 procent fler dog

I utvecklingsländerna dog 26 procent fler människor i hjärtsjukdomar de år som banksystemet var i kris, jämfört med andra år. Särskilt sårbara var äldre människor, delvis beroende på att dom ofta är mer beroende av sitt sparkapital än yngre. I västvärlden dog sex procent fler hjärtpatienter när det var bankkris.

Mindre robusta baksystem

Forskarna bakom studien tror att trassel med banken är jobbigare för människor i fattigare länder, där banksystemen inte är så robusta, och man inte kan räkna med att en bankkollaps hanteras bra. Dessutom kan sämre sjukvård och ett generellt sämre hälsoläge bland folk leda till att fler hjärtattacker blir dödliga.

Studien publiceras i tidskriften Globalization and Health.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se