Hudiksvall

Örjan en av få unga som drabbats av hjärtinfarkt

Varje år tar sjukvården hand om 20 000 fall av hjärtinfarkt. Av dem är endast elva personer under 30 år. En av dem är Hudiksvalls ABK:s fotbollsspelare Örjan Dahlqvist. En dag i januari i år hängde hans liv på en skör tråd.

– Vad jag fattar det så var jag ju död, jag vet inte riktigt hur länge, säger 26-årige Örjan Dahlqvist.

Örjan är en av Hälsinglands bästa fotbollsforwards och en starkt bidragande orsak till att laget etablerat sig i division två.

Att en ung person drabbas av hjärtinfarkt är ytterst ovanligt. Ännu ovanligare är det naturligtvis att en frisk och vältränad idrottskille utan någon ärftlig belastning i familjen drabbas.

– Jag skulle gå ner till omklädningsrummet men fick vika av och springa in på ett hus och kräkas och blev liggandes, berättar Örjan Dahlqvist om när han drabbades av hjärtinfarkten.

Örjan Dahlqvist har nu fått en pacemaker inopererad som han sannolikt kommer att ha med sig resten av livet.

Hur framtiden ser ut är ovisst. I april ska han göra ett arbets-EKG. Förhoppningen är att först och främst komma tillbaka  till jobbet och i andra hand till fotbollen.

Att gå bara gå hemma är en ovan situation för den kände fotbollsprofilen som ser oförskämt pigg ut. För att fördriva tiden tittar han på tv och tar promenader ner på stan. Där får han givetvis massor av frågor.

– För mig är det bara skönt att berätta, att få tala om det, säger Örjan Dahlqvist.